Mobilní menu

Rozpustná káva

Připravuje se tím způsobem, že se v továrně nejdříve uvaří káva ve velkém objemu a nesmírné koncentraci konvenčním způsobem a poté se usuší buď rozprašováním do horkého vzduchu, anebo vymražováním a následnou sublimací ledu ve vakuu. Z tohoto prášku si pak zákazník připravuje zalitím nápoj vlastně podruhé.

A výsledek je stejný jako u každého pokrmu či nápoje, který vám vystydne a pak ho dáte ohřát — mnoho důležitých aromatických a chuťových látek vyprchá těkáním, některé změní svou chemickou strukturu. Přihlédneme-li k faktu, že výrobci k přípravě tohoto prášku použijí vše, co by neprodali v zrnu (dle legislativy musí výrobce uvést pouze jestli se jedná o čistou arabiku či nikoliv, a jestli je výrobek bezkofeinový), snadno nahlédneme, že výsledek nemůže ani po kotníky sahat zážitku z čerstvé a správně zpracované výběrové suroviny. Je už pak věcí pouze síly peněz v propagaci, jaké skvělé vlastnosti jí spokojená paní či šarmantní pán na televizní obrazovce přiřknou.

I přes to, že popularita tohoto výrobku stále stoupá především kvůli časové nenáročnosti přípravy, do kávové kultury rozhodně nepatří.

Zajímavý pohled do regálů nabízí Černé ovce ve svém hodnocení instantní kávy.

Líbil se vám článek?

Podpořte chod projektu nákupem trička a odznáčků
Tričko Piccolo neexistujePlacka Piccolo neexistujePlacka Piccolo neexistuje