Mobilní menu

Džezva

Jedna z nejstarších a nejméně rozšířených příprav v našich domácnostech (ve světě známá také jako cezve nebo ibrik). Spíš než na běžné používání slouží džezvy k výzdobě interiérů, a to je velká škoda. Káva takto připravená je úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zalévanou či tlakovou extrakcí. Zde nutno podotknouti, že se jedná o jedinou přípravu, ve které se soutěží, a ve které se neodděluje sedlina od extraktu filtrováním, ale jen opatrným naléváním.

Příprava

Nádobku naplňte do dvou třetin studenou vodou, přidejte odpovídající množství cukru (ano, sladí se) a velmi jemně namleté kávy a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem. Před servírováním také sklepněte a opatrně slévejte do menších šálků. Při nalévání by měla jemná sedlina zůstávat v rozšiřující se části nádobky.

Pokud byste stáli o autentický rituál, použijte místo otevřeného ohně rozpálený písek nebo žhavý popel. Takto připravovaná káva se také často koření mletým kardamomem.

  • Mletí kávy: super jemné, jako na pudr
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Cena za prostředek: Aukro ~100,– nebo nová ~400,–

Na co hledět: Jestli při bialetce platí neodcházet od vaření, tak u cezve to platí stonásobně. 

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)