Mobilní menu

O webu

Neklademe si za cíl pouze vysvětlovat italské názvosloví (a už vůbec ne kohokoliv kárat za neznalost), jak by mohl název projektu evokovat, ale rádi bychom laické i odborné veřejnosti přiblížili krásy dobré kávy, správné pracovní postupy, novinky a dávno vynalezené, zapomenuté a znovuobjevené metody. Pokud půjdou názvosloví, výběr zrnek a správnost přípravy ruku v ruce, budeme schopní hostu podat šálek té nejlepší chuti, a to je to, o co při pití kávy jde.

Nepátrejme po tom, co je nebo není piccolo. Samotná existence slova nás příliš netrápí, smutná a napraveníhodná je devastace espressa, ke které v minulosti došlo.

Projekt PiccoloNeexistuje.cz je informačním zdrojem pro

  • hosty (aby věděli, co mají v kavárně dostat),
  • kavárníky a baristy (aby věděli, co a v jaké podobě mají v kavárně servírovat, pokud to nabízí),
  • novináře (aby si mohli ověřit třeba terminologii o zpracovávaném kávovém tématu),
  • domácí gastronauty (aby věděli, jak na věc a zbytečně dlouho netápali).

Někomu se doporučení mohou zdát jako příliš exaktní a tak minoritní, že zdánlivě hraničí s obsesí. Vše, co však doporučujeme, vede prokazatelně ke zlepšení výsledného šálku. Ať už je to důraz kladený na kvalitu použité vody, čerstvost a jakost zrnek, hygienu, přesné vážení nebo robustnost vybavení, toto vše se při nedodržení může v součtu drobných kompromisů negativně podepsat na tom, co konzumujeme my, či náš zákazník.

Návodů na to, jak něco odbýt, udělat na půl plynu, změřit od oka a nahradit levnější variantou je plný internet. K těmto informačním zdrojům se řadit nechceme. Chceme kávovou kulturu popsat a reinstalovat, ne ji nechat z lenosti či neochoty investovat opět ustrnout a zapadnout.

Historie

Tento web vznikl v roce 2012 z frustrace a zároveň z lásky ke kávě. Tu milujeme tak, jako málokdo, a zažíváme muka, je-li s ní nakládáno bez milosti a veškeré nutné péče.

Prvním kopnutím pro nás byl dozajista stejnojmenný blogový zápisek Jaknakavu.eu — Piccolo neexistuje, na základě kterého se zvedla veliká diskuze o tom, jak a proč kávové nápoje nazývat, a zda vůbec má někdo nárok na vyvracení tak dlouho zažitého lokálního úzu. Nám se myšlenka zdála hodná rozvinutí a dalšího diskutování, a proto jsme ji rozpracovali do té podoby, kterou právě čtete.

Podobné pohnutky měl jistě i mistr oboru Michal Křižka, když s Romanem Vaňkem v Pražském kulinářském institutu přichystali jeden stejnojmenný díl v pořadu Peklo na talíři.

Projekt za dobu své existence splnil a možná i předčil všechna očekávání zakládajících autorů, z uceleného obsahu na webu čerpají informace všichni ti, kdo chtějí zlepšit svůj šálek, případně si doplnit a rozšířit obzory o kávě v moderním pojetí.

Na jaře roku 2015 se z projektu kvůli pracovním povinnostem odpojili spoluzakladatelé z Kávového klubu, kteří velmi významnou měrou pomohli s rozšířením povědomí o výběrové kávě právě skrz tento počin.

Na výrobě se podílejí

Profesor Qwertius: texty celého projektu, fotografie, programování webu, facebook, poradenství.

Štěpánka: grafický návrh 2015, kresby, ilustrace, vyřizování objednávek.

Studio Symbiont: grafický návrh webu 2012, logotyp, návrh tiskovin, kresby a ilustrace.

Kontakt

Své náměty ke korekturám a obsahu posílejte na info@prazirny.eu.

Tento projekt není financován z dotací Evropské unie, tedy z vašich daní.