Mobilní menu

Moka konvička

Hliníková konvička, rozšířená od Itálie až do Spojených států, už funguje spousty let na jednoduchém principu rozpínavosti vody při ohřívání. Káva takto připravená sice není tak silná jako espresso, ale naopak je mnohem silnější než třeba káva překapávaná. Ač se jedná o jednu z nejméně šetrných metod přípravy, tak i doma je někdy zapotřebí řádného kofeinového a chuťového dopingu, proto ji rádi zařazujeme. Proč nešetrná? Mletá káva se hodně zahřívá v hliníkovém sítku během vedení vody k varu a extrakce probíhá vlastně vroucí vodou, tudíž chutná vždy trošku připáleně.

I když při vaření vzniká malé množství řidší pěny (crema) a poměr extrakce je docela vysoký, nejedná se o opravdové espresso — konvička je schopná vyvinout tlak zhruba 1,5 baru, zatímco k přípravě espressa je zapotřebí barů devíti.

Nápoj z moka konvičky se připravuje v malém množství (30 ml na porci), tudíž našinec se může pozastavit nad tím, proč tříšálková velikost konvičky vydá na sotva jeden obyčejný 250 ml hrnek.

Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od úplně miniaturních až po rodinné. Bývají k dostání v domácích potřebách, častěji na specializovaných e-shopech a nezřídka kdy také na Aukru. Největším a asi nejdražším výrobcem je Bialetti, podle kterého se také takto začalo konvičkám říkat — bialetky. Vyrábějí se i varianty s integrovaným elektrickým rychlovarným ohřevem vody.

Postup

Do spodní části nalijte už připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil (je u něj ryska), ne studenou a ne výš! Do trychtýřovitého zásobníku vsypte na sítko takové množství jemně mleté kávy, aby byl plný, nestlačujte, pouze zarovnejte s okrajem nějakým rovným nástrojem. Přišroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Velmi důkladně utáhněte závit, jinak bude pára unikat okolo košíku a nebude tlačit vodu skrz puk. Přiveďte k varu nejlépe na plynovém vařiči. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a přiklopte víčko - ústí s oblibou ke konci zaprská. Ještě před koncem extrakce oheň úplně vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní části. Je celkem normální, že ve spodní nádobce zůstane trochu vody, ne všechnu totiž stihne pára vytlačit vzhůru, dříve hladina poklesne pod ústí trychtýřku a pára unikne ven.

  • Mletí kávy: jemné až střední (ovlivňuje sílu extraktu)
  • Doba přípravy: 5 minut (z toho extrakce asi 30 sekund)
  • Cena za prostředek: 70–800 Kč

Na co si dávejte pozor:

  • zkontrolujte, jestli je těsnění čisté a nepoškozené,
  • kávu v košíku nestlačujte,
  • před i po upotřebení dobře vymyjte každou část zvlášť,
  • rozhodně neodcházejte při vaření od zdroje tepla!

Poznámka k videu: Darth Vader pravděpodobně špatně utáhl závit, a proto mu pára uniká kolem košíku a netlačí vodu skrz puk — káva mu z ústí sotva prská. Ani příliš hrubé mletí situaci nezachránilo.

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)