Mobilní menu

Filtrovaná káva

Filtrovaná káva je takový nápoj, při jehož přípravě není využit k extrakci tlak, ale pouze přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě. Horká voda (až 93 °C) je v kontaktu s kávou po dobu 3-5 minut (podle metody přípravy), poté je extrakce zastavena přefiltrováním či scezením. Ve výsledném nápoji už nedochází k další extrakci, tedy louhování rozpustných látek ze zrna.

Tak trochu neprávem dostala filtrovaná káva v podvědomí spotřebitelů nádech něčeho podřadného, čemu je potřeba se vyhnout a zvolit spíše espresso. Ani v nás představa automatického chrchlátoru, který z balíčku komoditní suroviny připraví během nekontrolované doby za nekontrolovaných teplot konev černé ohřívané vody, nevyvolává příliš chuť se do takového šálku ponořit.

Jsou-li ovšem splněny základní premisy, bude se jednat o skvostný zážitek. Pokud vnímáme espresso jako koncentrovaný nápoj k okamžité spotřebě, je filtrovaná káva jeho opakem — nižší podíl rozpustných látek dovolí vychutnat jemné nuance, stejně jako u vína.

Náš tip zní: je-li vstupní surovina kvalitní, je ohromně zajímavé sledovat, jak se šálek vyvíjí v chuti během chladnutí.

  1. V první fázi 80-60 °C vnímáme pouze hořké tóny a příliš vysokou teplotu. Příjemně však díky těkajícím éterickým olejům voní.
  2. Uprostřed procesu po druhém až pátém napití objevujeme tělo, aciditu, viskozitu, sladkost, první náznaky tónů.
  3. Ve vlažném nápoji už ustupuje masivní aroma a zůstává jen doprovodný příjemný lehký náznak, v chutích poznáváme plný potenciál, tóny, harmonie a akcenty.

To vše pochopitelně bez jakýchkoliv aditiv, jako je cukr, mléko, smetana či med.

Seznam, který byste si měli před přípravou odškrtat, vypadá asi takto

  • Čerstvá výběrová káva; čerstvostí se rozumí 2-25 dní od pražení
  • Množství 60 g / 1 litr
  • Mletí na ručním nebo elektrickém mlýnku s kameny vždy těsně před přípravou, hrubost zvolená dle metody přípravy
  • Voda ohřátá na 93 °C, čerstvá, s neutrálním pH, střední tvrdostí, nemineralizovaná, nechlorovaná, nesycená CO2
  • Ruční neautomatizovaná příprava
  • Dodržení času extrakce

K přípravě se používá například french press, aeropress, vacuum pot, moka konvička, překapávač s papírovým filtrem, chemex.