Mobilní menu

Chemex

Stále ještě čeká na své rozšíření v našich krajích, pouze pár kaváren disponuje tímto prostým, leč krásným erlenmeyerově baňce ne nepodobným prostředkem na výrobu kávy, který bez problému užije i vícehlavá rodina.

Příprava

V podstatě se neliší od překapávače: do horní části skleněné nádoby vložte papírový filtr a řádně jej propláchněte větším množstvím horké vody — měl by se zbavit nepříjemné papírové chuti. Vsypte odpovídající množství středně jemně mleté kávy (zlatý standard 60 g / 1 litr), do které nalijte malé množství vody o teplotě 93 °C, jen tak akorát na propaření. Jakmile se začnou uvolňovat bubliny oxidu uhličitého, a prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijte vodou, promíchejte. Opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechnu vodu určenou k extrakci. Celý proces filtrování by neměl přesáhnout dobu 4-5 minut. Zbytek procesu je jasný — odstranění filtru se sedlinou a servírování do nahřátých šálků.

  • Mletí kávy: středně hrubé
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Cena za prostředek: 1 000 Kč

Na co hledět: kvalitní filtry bez pachutí, nejlépe originál Chemex, správná hrubost mletí (jemnější = delší čas, hrubší = kratší čas)

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)