Mobilní menu

AeroPress

Poměrně nový vynález, který minimalizuje dobu přípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je téměř to nejlepší, čeho lze dosáhnout v laických podmínkách, extrakt je díky papírovému filtru čistý a lze si hrát s hrubostí mletí a časem louhování. Jako vedlejší produkt designu (v dobrém slova smyslu) je fantasticky jednoduché čištění, jež nezabere více než pár vteřin — po extrakci jen sejmete bajonetový plastový filtr a píst domáčknete až na konec, čímž vypadne použitý papírový filtr i zmáčknutá kávová sedlina. Těsnění pak stačí jen omýt teplou vodou a osušit.

Postup klasický

Píst vytáhněte úplně z komory. Na ni nasaďte a utáhněte bajonetový uzávěr s vloženým propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy (nebo raději odvažte poctivých 18-20 g), zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat 10-20 vteřin, promíchejte. Nasaďte píst s gumovým těsněním a pomalu opatrným konstantním tlakem vytlačte extrakt do šálku.

Zastavme se ještě u hrubosti mletí: díky tomu, že extrakci vynucujete silou, můžete použít libovolnou hrubost mletí. Chcete-li mít připravený nápoj rychle, zvolíte mletí jemné, konzistencí připomínající hrubou mouku, a při přípravě na nic moc dlouho nečekáte.

Chcete-li si ale zkusit pozměnit chuť výsledného nápoje, lze nastavit mlýnek na hrubší mletí konzistencí připomínající cukr krupici a nechat vodu v kontaktu s mletou kávou v Aeropressu o dvě nebo tři minuty déle, až poté extrakt vytlačit. Porovnávejte rozdíly, možná budete překvapeni!

Postup obrácený

Někdo má v oblibě sestavit Aeropress v jiném pořadí: Píst vytáhněte až na konec, otočte bajonetem nahoru, odšroubujte plastové víčko, vsypte odměrku kávy (nebo raději odvažte poctivých 18-20 g), zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat 10-20 vteřin, promíchejte, do držáku založte propláchnutý papírový filtr, zavíčkujte, otočte na šálek bajonetem dolů a pomalu protlačte. Na výslednou chuť nemá způsob sestavení vliv, jde jen o to, co vás baví více.

I když máme AeroPress opravdu rádi, sluší se upozornit na jednu jedinou nevýhodu: plast nemá nekonečnou životnost a při velmi intenzivním používání (několikrát denně) se komora, do které se nalévá horká voda, po několika letech opotřebuje. Proto doporučujeme doplnit svou výbavu kávového pionýra i o další metody, například french press nebo překapávač. Dobrou zprávou je, že firma Aerobie plasty zdokonaluje a aktuální generace kouřové barvy už na tento neduh netrpí.

Vlastním pozorováním jsme zjistili, že zvláště při obrácené metodě odírají fragmenty namleté kávy stěny komory tam, kde je zachytí gumový díl a posouvá je po celé dráze stlačování. Při postupu klasickém se toto neděje (píst s namletou kávou skoro nepřichází do styku) a AeroPress vám vydrží déle.

Pokud máte jako zákazníci ke svému AeroPressu další dotazy, pak vězte, že výrobce Aerobie už je prakticky všechny zodpověděl, a to na své vlastní stránce Aeropress FAQ — zde se lze dozvědět snad i to, co by člověka vůbec nenapadlo.