Mobilní menu

Vacuum pot

Ten nejkrásnější kávový rituál, který může kávomilec doma provést. Sklo, kov, oheň, bublající voda, voňavá káva, laik se diví, odborník žasne. Nezažili jsme, že by první reakce hosta byla jiná než zcela neskrývané a nadšené „JŮŮŮŮŮŮ!“

Postup

Do spodní baňky vpravte už vroucí vodu, usaďte na hrdlo horní část s upevněným filtrem. Pod spodní částí zažehněte zdroj tepla (kahan nebo pekelně efektní infra zářič) a sledujte, co se bude dít — voda přetlakem páry vystoupá do horní části. V tento moment vsypte kávu, zamíchejte a nechte 2 minuty vyextrahovat. Odstraňte zdroj tepla. Ve spodní části začne vznikat podtlak a káva se přes papírový či bavlněný filtr přefiltruje během pár okamžiků zpátky dolů. Horní baňku s kávovou sedlinou vyjměte a kávu servírujte.

  • Mletí kávy: středně jemné
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Cena za prostředek: 2 000,- Kč

Na co hledět: aby se nic nerozbilo — křehké skleněné zařízení!

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)