Mobilní menu

AeroPress

Poměrně nový vynález, který minimalizuje dobu přípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je téměř to nejlepší, čeho lze dosáhnout v laických podmínkách, na kávu je při extrakci vyvinut i jistý tlak, tudíž by chuťové spektrum mělo kopírovat přesně to, co se v mleté kávě nachází. Jako vedlejší produkt designu (v dobrém slova smyslu) je fantasticky jednoduché čištění, jež nezabere více jak 10 vteřin — po extrakci jen sejmete bajonetový plastový filtr a píst domáčknete až na konec, čímž vypadne použitý papírový filtr i zmáčknutá kávová sedlina. Těsnění pak stačí jen omýt teplou vodou a osušit.

Postup klasický

Píst vytáhněte úplně z komory. Na ni nasaďte bajonetový uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy (nebo raději odvažte poctivých 16 g), zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat 10-20 vteřin, promíchejte. Nasaďte píst s gumovým těsněním a opatrným konstantním tlakem vytlačte extrakt do šálku.

Postup obrácený

Píst vytáhněte až na konec, otočte bajonetem nahoru, odšroubujte plastové víčko, vsypte odměrku kávy (nebo raději odvažte poctivých 16 g), zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat 10-20 vteřin, promíchejte, založte propláchnutý papírový filtr, zavíčkujte, otočte na šálek bajonetem dolů a pomalu protlačte.

  • Mletí kávy: jemné
  • Doba přípravy: < 1 minuta
  • Cena za prostředek: ~ 800 Kč
  • stlačujte a s celým aparátem zacházejte opatrně, ať se neopaříte

I když máme AeroPress opravdu rádi, sluší se upozornit na jednu jedinou nevýhodu: plast nemá nekonečnou životnost a při velmi intenzivním používání (několikrát denně) se komora, do které se nalévá horká voda, opotřebuje. Proto doporučujeme doplnit svou výbavu kávového pionýra i o další metody, například french press nebo překapávač.

Vlastním pozorováním jsme zjistili, že zvláště při obrácené metodě odírají fragmenty namleté kávy stěny komory tam, kde je zachytí gumový díl a posouvá je po celé dráze stlačování. Při postupu klasickém se toto neděje (píst s namletou kávou skoro nepřichází do styku) a AeroPress vám vydrží déle.

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)