Mobilní menu

AeroPress

Poměrně nový vynález, který minimalizuje dobu přípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je téměř to nejlepší, čeho lze dosáhnout v laických podmínkách, na kávu je při extrakci vyvinut i jistý tlak, tudíž by chuťové spektrum mělo kopírovat přesně to, co se v mleté kávě nachází. Jako vedlejší produkt designu (v dobrém slova smyslu) je fantasticky jednoduché čištění, jež nezabere více jak 10 vteřin — po extrakci se jen sejme bajonetový plastový filtr a píst se domáčkne, čímž vypadne použitý papírový filtr i zmáčknutá kávová sedlina. Těsnění pak stačí jen opláchnout teplou vodou a otřít.

Postup klasický

Píst vytáhněte úplně z komory. Na ní nasaďte bajonetový uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy, zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat 10 vteřin, promíchejte. Nasaďte píst s gumovým těsněním a opatrným konstantním tlakem vytlačte extrakt do šálku.

Postup obrácený

Píst vytáhněte až na konec, otočte bajonetem nahoru, odšroubujte plastové víčko, vsypte odměrku kávy, zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte extrahovat deset vteřin, promíchejte, založte propláchnutý papírový filtr, zavíčkujte, otočte na šálek bajonetem dolů a pomalu protlačte.

  • Mletí kávy: jemné
  • Doba přípravy: < 1 minuta
  • Cena za prostředek: ~ 800 Kč

Na co hledět:

  • dostatek papírových filtrů do zásoby
  • stlačovat opatrně

I když máme AeroPress opravdu rádi, sluší se upozornit na jednu jedinou nevýhodu: plast nemá nekonečnou životnost a při velmi intenzivním používání (několikrát denně) se komora, do které se nalévá horká voda, opotřebuje. Proto doporučujeme doplnit svou výbavu kávového pionýra i o další metody, například french press nebo překapávač.

(Text převzat v aktualizované podobě z čtenářského blogového zápisku Cuketka.cz — Domácí příprava kávy, jehož jsme autory.)