Mobilní menu

Ristretto

Výslovnost:

Ristretto je nápoj pocházející z jižní Itálie, ze Sicílie. Je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. K pokrácení espressa se uchylují místní milovníci kávy kvůli vysokým teplotám v tomto kraji, kdy bylo potřeba ještě zmenšit nápoj, aby při pití nedocházelo ke zvyšování teploty organismu.

Způsoby, jak ristretto připravit, jsou dva:

  • Extrakce se zastaví dříve při stejné hrubosti mletí.
  • Káva se umele jemněji, takže za stejný čas ±25 sekund stihne protéci pákou méně vody. V kavárně však není čas na poměrně složité přenastavování mlýnku, proto se volí obecně první varianta, případně barista přidá při stejné hrubosti více kávy do portafilteru (páky).

V chuti by mělo být ristretto o něco méně hořké, naopak sladkost a acidita jsou ještě více akcentovány. Díky vyššímu podílu extrakce je samozřejmě silnější tělo.